
با تحقیق بسیار در حوزه ی حسابداری دریافتیم که یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران و حسابدارها، تغییر مکرر قوانین مالیاتی است. به این جهت پیشگام ویستا پژوه، آموزش مباحث کاربردی و جدیدترین قوانین مالیاتی را برنامه ریزی و برگزار می کند.
ویژگی های دوره
- شرکت در سمینار به دو صورت حضوری و غیرحضوری فراهم میباشد.
- بعد از آموزش جلسه ی پرسش و پاسخ با زمان نامحدود برگزار میشود تا به تمام سوالات شما پاسخ داده شود.
- ارائه ی گواهینامه از دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
- جزوات آموزشی مربوط تقدیم میگردد.
- فایل صوتی و تصویری سمینار تحویل شما میشود تا امکان مرور موارد تدریس شده را داشته باشید.
زمان و مکان برگزاری
- شروع دوره: 4 خرداد 1402
- روز برگزاری: پنجشنبه ها
- ساعت برگزاری: 16 الی 20
- مکان برگزاری: دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
» دبیرخانه آموزش های مالیات پیشگام
- واحد فروش 09354758547
- واحد اداری 0956090506
- واحد اجرا 09123947596
- ایمیل pishgamconference@gmail.com
در ادامه در خصوص مالیات بیشتر بخوانید:
ماليات بر درآمد اشخاص حقوقی
* فهرست مطالب :
۱-مقدمه
۲ – اقسام اشخاص حقوقی ؟
۳ – درآمد مشمول مالیات و نرخ مالیاتی اشخاص حقوقی ؟
۴ – درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی خارجی ؟
۵ –نحوه شناسایی درآمد مشمول موسسات بیمه ایرانی و نحوه مالیات مقطوع موسسات کشتیرانی و هواپیما خارجی؟
۶ – خلاصه ای بر انحلال
۷ – تکالیف مودیان
۸ – بخشنامه های کاربردی مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
۹– پرسش های متداول از فصل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
۱۰– سوالی درباره مالیات دارید، به صورت رایگان از ما بپرسید !
۱ – مقدمه ای بر مالیات درآمدی اشخاص حقوقی
در ابتدا برای پی بردن به نقش مالیات در توسعه در توسعه عدالت اجتماعی باید تعریف مالیات مورد توجه قرار گیرد .با توجه به به تعریف مالیات هزینه ای است که شهروندان یک کشور طبق قانون موظفند متناسب با درآمد و ثروت خود به جهت مشارکت در تامین هزینه های کشور از جمله هزینه های پروژه های عمرانی –امنیت عمومی –و دفاع ملی –توسعه خدمات آموزشی – بهداشتی و رفاهی و…. به دولت پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید
مهمترین اهداف دولت ها در مورد دریافت مالیات از قشرها و صنف های مختلف می توان به تامین قسمتی از هزینه های عمومی دولت تقسیم عادلانه درآمد و ثروت در جامعه کنترل نرخ تورم جامعه و حجم واردات و صادرات و به طور کلی به اجرا درآورن طرح های عمرانی رفاهی و اقتصادی فرهنگی و فراهم ساختن طرح های توسعه پایدار لازم اشاره نمود .
پایه های مالیاتی در ایران بر سه گونه تقسیم میشود :
درآمد : مانند درآمد مشاغل – درآمد اشخاص حقوقی
دارایی : مانند حق تمبر – ارث
مصرف : مانند مالیات بر ارزش افزوده
یکی از منابع مهم برای پایه درآمد منبع مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی است .
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی سهم بالایی از منابع مالیاتی را به خود اختصاص می دهد مطابق با جدیدترین گزارش های رسمی مالیات اشخاص حقوقی بعد از مالیات بر کالا ها و خدمات بیشترین سهم خود را در درآمد های مالیاتی ایران دارد. از این رو بررسی ابعاد حقوقی این پایه مالیاتی اهمیت فراوانی پیدا خواهد کرد .
طبق گزارشی که سازمان امور مالیاتی نسبت به عملکرد درآمدهای مالیاتی سال ۱۴۰۰ که در تاریخ ۲۲/۰۴/۱۴۰۱ در سایت intamedia.ir منتشر کرده است مالیات اشخاص حقوقی در سال ۱۴۰۰ به عدد ۱.۱۷۲.۲۱۶ میلیارد ریال
رسیده است که بین منابع مالیاتی بیشترین وصولی به نظر میرسد .
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی فصل پنجم از باب سوم قانون مالیات مستقیم که از ماده ۱۰۵ الی ۱۱۸ قانون مالیات مستقیم را در برمیگیرد .
۲ – اقسامی از اشخاص حقوقی ؟
در ابتدا می توان گفت شخص حقیقی که از آن می توان با عنوان شخص طبیعی هم نام برد یکی از افراد جامعه است که در نوع خود دارای شخصیت بوده و با اتکا به فردیت خود دارای حقوق و البته تکالیفی است . هر فرد انسان یک شخصیت حقیقی است .
اما شخص حقوقی جلوه ای تجاری دارد . در کشور ایران قوانین برای هر شرکت و موسسه یا سازمان اعم از انتفاعی یا غیر انتفاعی شخصیت حقوقی در نظر گرفته شده است .
حال با این تعریف بین اشخاص حقیقی و حقوقی نگاه بهتر میتوان به شخصیت حقوقی داشت .
نکته بسیار مهم می توان در شخصیت حقوقی تفاوت اساسی میان موسسه و شرکت است که ابتدا به تعریف هر کدام میپردازیم و سپس تفاوت های هر یک از آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم .
شرکت
شرکت غالبا تجاری هست از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود تشکیل میشوند . شرکت هایی که هدف از تاسیس آن ها تجارت نیست و اعمال تجاری انجام نمی دهند شرکت های مدنی نامیده می شوند .
شرکت های تجاری به موجب ماده ۲۰ قانون تجارت بر هفت قسم به شرح ذیل طبقه بندی شده اند .
۱.شرکت های سهامی ۲. شرکت های با مسئولیت محدود ۳.شرکت های تضامنی ۴. شرکت های نسبی ۵. شرکت های مختلط سهامی ۶. شرکت های مختلط غیر سهامی ۷.شرکت های تعاونی تولید و مصرف
موسسه
تشکیلات و موسسات غیر تجارتی کلیه تشکیلات و موسساتی هستند که برای مقاصد غیر تجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل می شود اعم از آنکه موسسین و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند .
تفاوت شرکت با موسسه
ثبت شرکت با هدف رسیدن به سود و سرمایه بیشتر انجام میشود در حالیکه موسسات با اهداف نامحدود و متفاوت که سود آوری و فعالیت های اقتصادی هم می تواند جزیی از آن ها باشد تاسیس می شود .
موسسه می تواند در تملک دولت و یا بخش خصوصی قرار گیرد .
برای ثبت شرکت با توجه به نوع آن حداقل به دو نفر نیاز است در صورتی که ثبت موسسه به وسیله یک نفر هم امکان پذیر است .
۳ – درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی و نرخ مالیاتی
در راستای ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد براساس میزان سودهی فعالیت مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد می باشد.
در توضیح این ماده ابتدا شرکت ها را با سایر اشخاص حقوقی جدا کرده است این موضوع به این معناست شرکت ها کاملا فعالیت تجاری دارند و درآمد آن ها مرتبط به تجارت است اما در مقابل آن سایر اشخاص حقوقی لزوما فعالیت کاملا تجاری ندارند مثل موسسات یا غیر انتفاعی ها که برای درآمد تشکیل نشده اند .
همانطور که در ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم به آن اشاره شده درآمد اشخاص حقوقی در ایران یا خارج از ایران مشمول مالیات است و البته میتوان بند ۴ ماده ۱ قانون مالیات مستقیم هم اشاره کرد .
درقسمتی از ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم نکته ای اشاره کرده که میتوان در این مقاله اشاره کرد قانون گذار بیان کرده پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف یعنی فقط زیان های غیر معاف مورد تایید میشود و حتی میتوان تبصره ۲ماده ۱۴۷ قانون مالیات مستقیم هم اشاره کرد که قانون گذار هزینه های مربوط به درآمد هایی که به موجب قانون مالیات مستقیم از پرداخت مالیات معاف یا مقطوع یا نرخ صفر یوده به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی شناخته نمی شود .
در ادامه تفسیر ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم در قسمت آخر آن قانون گذار بیان کرده به استثنای مواردی که طبق قانون مالیات دارای نرخ جداگانه ای می باشد منظور قانون گذار به ماده هایی است که دارای نرخ جداگانه مالیاتی هست مثل ماده ۱۴۳ و ۱۴۳ مکرر و ماده ۵۹ قانون مالیات مستقیم .
در ذیل ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم تبصره هایی وجود دارد که به آن ها اشاره می کنیم :
تبصره ۱: در مورد اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری که به منظور تقسیم سود تاسیس نشده اند در صورتی که دارای فعالیت انتفاعی باشند از ماخذ کا درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی آن ها مالیات وصول میشود .
در توضیح این ماده می توان اشاره کرد اشخاص حقوقی که هدف آن ها انتفاع و سود نیست مثل خیریه ها اگر فعالیت تجاری کنند بابت آن قسمت از درآمد تجاری خود باید مالیات پرداخت کنند .
تبصره ۲: اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران به استثنای مشمولان تبصره ۵ ماده ۱۰۹ و ماده ۱۱۳ قانون مالیات مستقیم از ماخذ کل درآمد مشمول مالیاتی که از بهره برداری سرمایه در ایران یا ازفعالیت هایی که مستقیما یا به وسیله نمایندگی از قبیل شعبه نماینده کارگزار و امثال آن در ایران انجام میدهند يا از واگذاری امتیازات و سایر حقوق خود انتقال دانش فنی دادن تعلیمات کمک های فنی یا واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل می کنند به نرخ های مذکور در فصل اشاص حقوقی مشمول مالیات خواهند بود . نمایندگان اشخاص و موسسات مذکور در ایران نسبت به درآمد هایی که به هر عنوان به حساب خود تحصیل می کنند طبق مقررات مربوط به این قانون مشمول مالیات می باشند .
تبصره ۳: در موقع احتساب مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی اعم از ایرانی یا خارجی مالیات هایی که قبلا پرداخت شده است با رعایت مقررات مربوط از مالیات متعلق کسر خواهد شد و اضافی پرداختی از بابت قابل استرداد است.
در عبارت دیگر مالیات هایی که در عنواین دیگر پرداخت میشود باید در اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی اعمال گردد و کسر گردد .
تبصره ۴:اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به سود سهام یا سهام الشرکه دریافتی از شرکت های سرمایه پذیر مشمول مالیات دیگری نخواهد شد . در تفسیر این تبصره می توان گفت اشخاص حقیقی یا حقوقی که از سود شرکت های دیگر البته ایرانی منافعی میبرند نسبت به این سود مالیاتی تعلق نمیگیرد اما اگر سود از شرکت های خارجی باشد باید مالیات آن پرداخت شود .
تبصره ۵: در مواردی که به موجب قوانین مصوب وجوهی تحت عناوین دیگری غیر از مالیات بر درآمد از ماخذ درآمد مشمول مالیات اشخاص قابل وصول باشد مالیات اشخاص پس از کسر وجوه مزبور به نرخ مقرر محاسبه خواهد شد .
تبصره ۶: درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی متعارف و شرکت های تعاونی سهامی عام مشمول بیست و پنج درصد تخفیف از نرخ موضوع این ماده می باشد .
به عبارتی دیگر از بیست و پنج درصد تخفیف از بیست و پنج واحد کل می باشد که سعی میشود در مثال ها کامل توضیح دهیم .
تبصره ۷: به ازای هر ده درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ مذکور کاسته می شود . شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوط به سال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است .
۴ – درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی خارجی ؟
همانطور که در بند ۵ ماده ۱
هر شخص غیر ایرانی اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به درآمد هایی که در ایران تحصیل می کند و همچنین نسبت به درآمد هایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل میکند .
حال با اشاره به ماده ۱ قانون مالیات مستقیم اشاره میتوان کرد به ماده ۱۰۷ قانون مالیات مستقیم : درآمد مشمول مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی مقیم خارج از ایران بابت درآمد هایی که در ایران و یا از ایران تحصیل می کنند مانند تهیه طرح های ساختمان ها و تاسیسات نقشه برداری نقشه کشی نظارت و محاسبات فنی دادن تعلیمات و کمک های فنی انتقال دانش فنی سایر خدمات و واگذاری امتیازات و سایر حقوق .
طبق آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۱۰۷ قانون مالیات مستقیم و ضرایب تشخیص درآمد مشمول مالیات با توجه به نوع فعالیت مشخص شده است .
پرداخت کنندگان وجوه مذکور در این ماده مکلفند در هر پرداخت مالیات متعلق را با توجه به مبالغی که از اول سال تا آن تاریخ پرداخت کرده اند کسر و تا پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند در غیر این صورت پرداخت کنندگان مذکور و دریافت کنندگان متضامنا مسئول پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق آن خواهند بود .
در تبصره ۳ ماده ۱۰۷ قانون مالیات مستقیم اشاره دارد که شعب و نمایندگی های شرکت ها و بانک های خارجی در ایران که بدون داشتن حق انجام دادن معامله به امر بازاریابی و جمع آوری اطلاعات اقتصادی در ایران برای شرکت های مادر اشتغال دارند و برای جبران مخارج خود از شرکت مادر وجوهی دریافت می کنند نسبت به آن مشمول مالیات بر درآمد نخواهند بود .
۵ – نحوه شناسایی درآمد مشمول موسسات بیمه ایرانی و نحوه مالیات مقطوع موسسات کشتیرانی و هواپیما خارجی
درآمد مشمول مالیات در مورد موسسات بیمه ایرانی عبارت است :
الف: ذخایر فنی در آخر سال مالی قبل
ب: حق بیمه دریافتی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتی ها
ج : حق بیمه بیمه های اتکایی وصولی پس از کسر برگشتی
د: کارمزد و مشارکت در سود معاملات بیمه های اتکایی واگذاری
و….. که برای اطلاعات بیشتر لطفا مراجعه بفرمایید به ماده ۱۰۹ قانون مالیات مستقیم .
موسسات بیمه ایرانی مکلفند در موقع تخصیص حق بیمه به نام بیمه گر اتکایی خارجی مشمول مالیات موضوع این تبصره دو درصد آن را به عنوان مالیات بیمه گر اتکایی کسر نمایند و وجوه کسر شده در هر ماه را تا پایان ماه بعد به ضمیمه صورتی حاوی مشخصات بیمه گر اتکایی و حق بیمه متعلق به حوزه مالیاتی مربوط ارسال و وجه مزبور را به حساب مالیاتی پرداخت نمایند.
البته برای شفاف کردن این ماده در بحث سوالات مربوطه این مقاله سوالی در این مورد مطرح و حل میشود تا تشریح کاملی در مورد این ماده ایجاد گردد.
در مورد مالیات موسسات کشتیرانی و هواپیمایی خارجی بابت کرایه مسافر حمل کالا و امثال آن ها از ایران به طور مقطوع عبارت است از پنج درصد کلیه وجوهی که از این بابت عاید آن ها خواهد شد اعم از این که وجوه مزبور در ایران یا در مقصد یا دربین را دریافت شود .
نمایندگی یا شعب موسسات مذکور در ایران موظف اند تا بیستم هر ماه صورت وجوه دریافتی ماه قبل را به اداره امورمالیاتی محل تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نماید . موسسات مذکور از بابت این گونه درآمد ها مشمول مالیات دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نخواهند بود . هر گاه شعب یا نمایندگی های مذکور صورت های مقرر را به موقع تسلیم نکنند یا صورت ارسالی آن ها مطابق واقع نباشد در این صورت مالیات متعلق براساس تعداد مسافر و حجم محمولات علی الراس تشخیص خواهد شد .
در مواردی که مالیات متعلق بر درآمد موسسات کشتیرانی و هواپیمایی ایران در کشورهای دیگر بیش از پنج درصد کرایه دریافتی باشد با اعلام سازمان ذیربط ایرانی موظف است مالیات شرکت های کشتیرانی و هواپیمایی تابع کشورهای فوق را معادل نرخ مالیاتی آن ها افزایش دهد .
برای قابل فهم بودن این ماده لطفا به بخش سوالات مراجعه فرمایید تا با حل مسئله موضوع این ماده راحت تر و قابل فهم تر باشد .
۶– خلاصه ای بر انحلال
آخرین مدیر یا مدیران شخص حقوقی مشترکا موظف اند قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی یا سایر ارکان صلاحیت دار که برای اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شخص حقوقی دعوت شده است اظهارنامه های حاوی صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در تاریخ دعوت روی نمونه ای که بدین منظور از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می گردد .
در راستای ماده ۱۱۶ قانون مالیات مستقیم مدیران تصفیه مکلف اند ظرف شش ماه از تاریخ انحلال (تاریخ ثبت انحلال شخص حقوقی در اداره ثبت شرکت ها ) اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی
تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
همچنان در راستای ماده ۱۹۵ قانون مالیات مستقیم جریمه تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ عدم تسلیم اظهارنامه ظرف مهلت مقرر یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع دو درصد و یک درصد سرمایه پرداخت شده شخص حقوقی در تاریخ انحلال .
همچنان در راستای ماده ۱۹۶ قانون مالیات مستقیم جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی معادل 20 درصد مالیات متعلق خواهد بود که از مدیران تصفیه وصول می گردد .
۷ – تکالیف مودیان
قوانین و مقررات مالیاتی تکالیف متعددی را برای اشخاص حقوقی پیش بینی نموده است . در مهم ترین این موارد اشخاص حقوقی مکلف اند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکا و سهامداران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن ها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند (ماده 110 ق.م.م ) همچنین این اشخاص موظف اند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب ها قرار دادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند ( ماده 169 ق. م.م ) به علاوه به موجب تکلیف سازمان امور مالیاتی برخی از اشخاص حقوقی ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش می باشد . همچنین به موجب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 21/07/1398 اشخاص حقوقی مکلف به انجام تکالیفی مانند عضویت در سامانه مودیان و استفاده از پایانه فروشگاهی شده اند . لازم به ذکر است از جمله تکالیفی که در قانون مالیات بر ارزش افزوده برای مشمولان این قانون در نظر گرفته شده ارسال اظهارنامه این مالیات و پرداخت مالیات متعلق است .
۸ – بخشنامه های کاربردی مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
بخشنامه شماره 12319/200/ص مورخ 7/7/1392
بخشنامه 73/93/230 مورخ 5/7/1393
بخشنامه شماره 21012/200مورخ 25/10/1391
بخشنامه 525/96/200/مورخ 24/2/1396
آیین نامه اجرایی موضوع ماده 107 قانون مالیات مستقیم
آیین نامه 32336/ت52882 مورخ 19/3/1395
بخشنامه شماره 84/96/200 مورخ 6/6/1396
رای شورا عالی مالیاتی 11398/4/30 مورخ 6/11/1376
بخشنامه 99/93/230 مورخ 4/9/1393
بخشنامه 78/95/200 مورخ 4/11/1395
بخشنامه 92890 مورخ 13/9/1387
بخشنامه 28345 مورخ 18/7/1385
۹– پرسش های متداول از فصل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی :
۱-موسسات بیمه خارجی که با قبول بیمه اتکایی از موسسات بیمه ایرانی تحصیل درآمد می نمایند مشمول مالیاتی بر چه مبنا و نرخی خواهند شد؟
جواب – دو درصد حق بیمه دریافتی و سود حاصل از سپرده مربوط در ایران
۲- یک موسسه بیمه ایرانی در تاریخ ۲۰/۵/۱۴۰۰ میخواهند مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به شرکت بیمه گر اتکایی خارجی بابت بیمه اتکایی پرداخت نمایند مالیات قابل کسر را محاسبه نمایید ؟
جواب –
۰۰۰/۰۰۰/۱۰۰*۲٪=۰۰۰/۰۰۰/۲
۳- مالیات موسسات کشتیرانی و هواپیمایی خارجی بابت کرایه مسافر و حمل کالا و امثال آن ها از ایران چگونه است ؟
جواب – به طور مقطوع پنج درصد کلیه وجوهی که از این بابت عاید آن ها خواهد شد .
۴- ىرآمد مشمول مالیات شرکت های خارجی که در ایران به فعالیت پیمانکاری ساختمان اشتغال دارند چگونه محاسبه میشود ؟
جواب – با توجه به نوع فعالیت و میزان سوددهی به ماخذ ده درصد تا چهل درصد مجموع وجوهی می باشد که ظرف مدت یک سال مالیاتی عاید آن میشود.
۵- یک شرکت خارجی در سال 1400 قراردادی در امور پیمانکاری راه سازی با یک کارفرمای ایرانی منعقد و از این بابت مبلغ 2000 میلیارد ریال دریافت نموده است . درآمد مشمول مالیات شرکت مزبور در سال 1400 چند میلیارد ریال است ؟
جواب – مطابق ماده 2 آیین نامه شماره 32336/ت 52882 مورخ 19/3/1395
ضرایب تشخیص درآمد 20 درصد
000/000/000/000/2*20%= 000/000/000/400
۶-براساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری ماخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل می گردند :
جواب – ارزش دارایی شخص حقوقی منهای سرمایه و اندوخته ها و تمامی سود های انباشته سنوات قبل و همچنین زیان های مورد قبول اداره امور مالیاتی براساس رسیدگی های انجام شده .
چرا پرداخت مالیات امری ضروری است؟
به نظر شما هزینه لازم برای مدیریت کشور و ارائه خدمات درمان، آموزش و پرورش، راه سازی، برقراری امنیت و آبادانی از کجا تامین می شود؟ بدون شک دولت زمانی می تواند به مدیریت کشور بپردازد و رفاه و آسایش را برای مردم برقرار نماید که مردمان کشور برای بهبود وضعیت جامعه اقدام پرداخت مالیات نمایند. در گذشته پادشاهان و حاکمان یک کشور با دریافت پول، سکه یا کالا از مردم، به امور مملکت داری می پرداختند اما امروزه از آنجایی که شیوه زندگی و کسب و کار مردم تغییر پیدا کرده قوانین نحوه پرداخت مالیات نیز تغییر پیدا کرده است تا دولت بتواند با استفاده از آن ها هزینه های جاری را تامین نماید.
تا اینجا دانستید که مالیات یک هزینه اجتماعی است که افراد ملزم به پرداخت آن هستند. حال در این جا می خواهیم به انواع مالیات در ایران بپردازیم تا شما نیز به صورت کامل از آنچه که به عنوان مالیات پرداخت می کنید آگاهی داشته باشید. به طور کلی مالیات در ایران به دو بخش مالیات مستقیم و غیر مستقیم تفکیک می شود که این دو بخش خود نیز دارای زیر شاخه هایی هستند.
مالیات های مستقیم
مالیات های مستقیم همان طور که از نامشان پیداست به صورت مستقیم از درآمد یا دارایی اشخاص دریافت می شوند. از این رو مالیات های مستقیم را می توان به دو بخش مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم بندی کرد.
مالیات بر درآمد
یکی از رایج ترین و مهم ترین انواع مالیات در ایران مالیات بر درآمد است که اصولا از افراد و شرکت ها دریافت شده و به صورت درصدی از سود مالیات دهنده محاسبه می شود. از جمله مواردی که مالیات بر درآمد به آن ها تعلق می گیرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مالیات مشاغل
هر شغلی که از راه های مختلف در کشور به درآمد برسد مشمول مالیات خواهد شد.
مالیات املاک
مالیات املاک خود دامنه وسیعی دارد که مالیات سرقفلی، مالیات نقل و انتقال، ساخت و ساز و اجاره از جمله مالیات های املاک هستند.
مالیات بر درآمد اتفاقی
اگر فردی به صورت نقدی یا غیر نقدی از راه های مختلف درآمد کسب کند لازم است تا مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت نماید.
مالیات حقوق
مالیات حقوق به تمامی افرادی که در کشور حقوق دریافت می کنند تعلق می گیرد.
مالیات بر درآمد کشاورزی
در کشور ایران کلیه فعالیت های کشاورزی توسط اشخاص حقیقی معاف از مالیات بوده و مالیات اشخاص حقوقی نیز صفر تعیین می شود.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
کلیه شرکت ها و موسسات در صورتی که از راه های مختلف سود کسب نمایند مشمول مالیات خواهند شد.
مالیات بر دارایی
مالیات بر دارایی زیر مجموعه مالیات های مستقیم بوده و بدان معنی است که از دارایی اشخاص به صورت مستقیم مالیات دریافت می شود. مالیات بر ارث و حق تمبر از جمله مواردی هستند که مالیات بر دارایی به آن ها تعلق می گیرد.
مالیات بر ارث
چنانچه شخصی فوت نماید مالیات کلیه دارایی و ثروت او توسط دولت محاسبه شده و از وارثان دریافت می شود.
مالیات بر حق تمبر
از دیگر شیوه های اخذ مالیات از طریق الصاق یا ابطال تمبر روی اسناد، اوراق و مدارک است. بدین صورت علاوه بر آنکه تمامی اسناد و مدارک اعتبار قانونی و رسمی پیدا میکند درآمدی نیز نصیب دولت میشود.
مالیات های غیرمستقیم
مالیات های غیر مستقیم مالیات هایی هستند که بر خلاف مالیات مستقیم، پرداخت کننده آن مشخص نبوده و مانند مالیات بر ارزش افزوده از اشخاص اخذ می گردد. در این خصوص مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش را می توان جزء مالیات های غیر مستقیم دانست.
البته ناگفته نماند که اداره گمرک متولی اخذ مالیات بر واردات است که بدین خاطر گمرک موظف است طبق تعرفه های دریافت شده توسط مودی مالیات بر واردات که شامل حقوق گمرکی، سود بازرگانی و حق ثبت واردات اتومبیل می شود را به سازمان مالیات پرداخت نماید. در خصوص مالیات و مصرف و فروش که نوعی مالیات غیر مستقیم است می توان گفت که این مالیات شامل فروش سیگار، فرآورده های نفتی و ارزش افزوده می شود.
سخن پایانی
همان طور که می دانید هر کشور هزینه های آبادانی و رفاه مردم را به واسطه دریافت مالیات تامین می کند. از این رو کشور ایران نیز مستثنی از این قضیه نبوده و برای بسیاری از امور کشور اقدام جمع آوری مالیات از مردم و صاحبان مشاغل و کسب و کارها نموده است. آشنایی با قوانین و بخش های مالیاتی می تواند به افراد و به ویژه صاحبان مشاغل مختلف کمک کند تا با آگاهی جامعه را به سمت تکامل و بهبود و تعادل اقتصادی پیش ببرند.
۱۰ – سوالی درباره مالیات دارید، به صورت رایگان از ما بپرسید!
پنل مشاوره رایگان پیشگام ، به عنوان پنل مشاوره رایگان مالی و مالیاتی در ایران آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در ، مالیات می باشد.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را به صورت متنی، صوتی و تصویری مطرح نمایید و ظرف ۲۴ ساعت پاسخ آن را دریافت کنید.
اساتید دوره آموزش مالیات چه کسانی هستند؟
برای دریافت جزئیات بیشتر روی تصاویر کلیک کنید
عناوین آموزشی و جلسات دوره ی کاربردی مدیریت مالیاتی
(برای مطالعه ی جزئیات هر جلسه روی آن کلیک کنید)
جلسه ی اول :
تاریخ : 4 خرداد
جلسه ی دوم:
تاریخ : ۲۵ خرداد
جلسه ی سوم:
تاریخ : 1 تیر
جلسه ی چهارم:
تاریخ :7 تیر
جلسه ی پنجم:
تاریخ :22 تیر
جلسه آخر
تاریخ :29 تیر
درخواست مشاوره
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست مشاوره خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
درخواست مشاورهدوره های مرتبط
پکیج آموزشی مالیات بر ارث، حق تمبر، خانه و خودرو
پکیج آموزش مالیات بر ارث،حق تمبر، خانه های مسکونی خالی و خودروهای لوکس تخصص تضمینی + مدرک معتبر این پکیج…
آموزش حسابرسی و دادرسی مالیاتی
آموزش دادرسی و حسابرسی مالیات تخصص تضمینی + مدرک معتبر عناوین آموزشی • آیین نامه ماده ۲۱۹ قانون مالیات…
پکیج آموزشی مالیات بر درآمد املاک
پکیج آموزشی مالیات بر درآمد املاک تخصص تضمینی + مدرک معتبر این پکیج شامل موارد زیر میباشد: فیلم آموزش جامع…
chat_bubble_outlineنظرات
قوانین ثبت دیدگاه
- دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
- دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهند شد.
- از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
- امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص دانشجویان دوره می باشد.
5,800,000 تومان
حمید فرح
سلام وقت بخیر
من رزمنده هستم دو سال جبهه دارم زمان جنگ بنگاه معاملات املاک داشتم آیا از معاف از مالیات درآمد هستم؟
pishgamadmin(مدیریت)
خیر معافیت رزمندگان در فصل مالیات بر درآمد حقوق است و فقط از مالیات حقوق معاف است پس مشمول مالیات بر درآمد مشاغل است .
بهروز صمدپور
سلام وقت بخیر قصد دارم دستگاه پوز سیار تهیه کنم تعداد تراکنش واریزی دستمزد کاری در ماه کمتر از 100 عدد میباشد با توجه به قانون حساب تجاری باز هم مشمول پرداخت مالیات میشم ؟
pishgamadmin(مدیریت)
طبق ماده 1 قانون مالیات مستقیم هر شخص حقیقی یا حقوقی مقیم ایران نسبت به درآمد های که در ایران دارد با هر مقدار مشمول مالیات و باید تکالیف قانونی خود را انجام دهد .
الهام
سلام وقت بخیر هر ماه 100 میلیون کارت بکشم مثال 3 تا 100 میلیون مالیاتش چقدر میشه ؟
pishgamadmin(مدیریت)
سلام مالیات سالانه محسابه میشود و بعد از رسیدگی توسط ممیز مالیاتی. کل درآمد مشمول مالیات را منهای معافیت ها ماده 101 که برای سال 1401 396 میلیون است می کنند عدد بدست آمده را در نرخ ماده 131 می برند.
تا 50 میلیون اول ضربدر 15 درصد تا 50 میلیون دوم 20 درصد و مابقی ضربدر 25 درصد و مجموع آن میشود مالیات متعلق .